Cart

Coșul dvs. este gol în prezent.

Porumb

In cursul perioadei de vegetatie, porumbul se confrunta cu doua mari probleme: combaterea buruienilor si combaterea daunatorilor. Oricare dintre aceste doua grupe de daunatori pot cauza pierderi mari de productie, iar in situatii extreme pot compromite total cultura. De mentinerea sub control a acestora depinde modul in care cultura de porumb va valorifica elementele nutritive din sol si apa pe care o are la dispozitie din precipitatii si irigatii.

Combaterea buruienilor: la porumb exista un numar foarte mare de erbicide care pot combate cu succes orice specie de buruieni. Dificultatea consta in alegerea acelei strategii de combatere care raspunde cel mai bine cerintelor specifice zonei de cultura sau chiar a fiecarei sole in parte. Cele doua concepte in domeniu, strategia de combatere cu produse aplicate pre- si postemergente si strategia de combatere numai cu produse postemergente, au fiecare dintre ele avantaje si dezavantaje. Optiunea pentru una sau alta din cele doua strategii este strict legata de conditiile specifice ale solei cultivate si de conditiile climatice specifice anului agricol.

In cadrul strategiei de combatere cu erbicide pre- si postemergente, daca pe parcela in lucru este o infestare puternica mai ales cu specii de buruieni perene ( ex. Palamida, susai, pir, ) se poate opta spre aplicarea inainte de semanat a unui erbicid total cum este Cosmic, Round Up sau Taifun in doza de 3-4 l/ha.

Preemergent, in intervalul semanat – rasarit, se poate aplica unul din produsele Gardoprim Plus Gold 4,0-5,0 l/ha , Adengo 0,35-0,4 l/ha, Merlin Flexx 0,42 l/ha, Camix 2,5-2,8 l/ha. Daca se stie ca burueinile graminee anuale reprezinta infestarea dominanta pe sola, atunci se poate opta si pentru un erbicid antigramineic specific, precum Frontier Forte in doza de 0,8-1,4 l/ha in functie de continutul in humus al solului.

La erbicidarea preemergenta se recomanda aplicare adjuvantului Predict in doza de 0,2-0,4 l/ha, care fixeaza erbicidul aplicat pe solul din jurul radacinii buruienilor.

Daca nu sunt aplicate dupa semanat, aceleasi produse pot fi utilizate in faza de postemergenta timpurie, pana cand porumbul este pana in stadiul de doua frunze, dar in doze mai reduse: Gardoprim Plus Gold 4,0-4,5 l/ha , Merlin Flexx 0,3- 0,42 l/ha, Camix 2,0-2,5 l/ha

Daca este necesar, in stadiul de 4-6 frunze al porumbului se efectueaza o erbicidare cu produse ce combat numai speciile de buruieni cu frunza lata anuale si perene: 2,4 D in doza 1,0 l/ha, Buctril Universal 0,8-1,0 l/ha, Mustang 0,4-0,6 l/ha, Banvel 0,4-0,6 l/ha, Dicopur D 1,0 l/ha, Dicopur Top 0,8-1,0, Estet 1,0 l/ha. In situatia in care, in acest stadiu de dezvoltare al culturii se observa infestare mixta cu buruieni mono si dicotiledonate anuale se poate aplica Elumis 1,0-2,0 l/ha, Laudis 66 OG 2,0 -2,5 l/ha, Principal Plus 440 g/ha, Temsa SC 1,5 l/ha, Titus 25 DF 40 g/ha.

In stadiul de 6-8 frunze, daca sola este infestata cu costrei sau pir se pot aplica erbicide care pot combate cu success aceste specii de graminee perene : Titus 25 DF 60 g/ha, Equip 1,75-2,55 l/ha, Mistral 240 SC 0,17-0,25 l/ha, Principal 90 g/ha, Samson Extra 0,75 l/ha, sau Accent 75 WG 80 g/ha, Nicogan 1,0-1,5 l/ha.

In cadrul strategiei de combatere cu erbicide numai postemergente, alegerea erbicidului este in functie de tipul de infestare cu buruieni. Daca imediat dupa rasarire, cand porumbul este in faza de 2-4 frunze, se observa o infestare cu buruieni graminee anuale ( Setaria sp., Echinochloa sp.,) se poate aplica Accent 75 WG in doza de 45-50 g/ha, Nicogan, 0,8 l/ha, Mistral 240 SC 0,135 l/ha, Samson Extra 0,5 l/ha.

In faza de 4-6 frunze, daca infestarea este una dominanta cu buruieni cu frunza lata anuale si perene, atunci se poate utiliza Casper 0,3-0,4 kg/ha, Banvel 0,6 l/ha, 2.4 D in doza de 1,0 l/ha, Mustang 0,4-0,6 l/ha, Dicopur D 1,0 l/ha, Dicopur Top 0,8-1,0 l/ha, Estet 1,0 l/ha . Pe sole cu infestare mixta mono+dicotiledonate anuale se poate aplica Arigo 330 g/ha, Elumis 1,0-2,0 l/ha, Equip 1,0-1,5 l/ha, Laudis 2,0-2,5 l/ha, Principal Plus 440 g/ha, Titus Plus 307 g/ha.

In faza de 6-8 frunze la porumb, cand problema principala este combaterea speciilor de graminee perene (costrei, pir), se poate aplica Titus 25 DF 60 g/ha, Equip 1,75-2,55 l/ha, Mistral 240 SC 0,17-0,25 l/ha, Principal 90 g/ha, Samson Extra 0,75 l/ha, Nicogan1,0-1,5 l/ha sau Accent 75 WG in doza de 80 g/ha.

Combaterea daunatorilor: la porumb, problema principala o constituie prevenirea atacului ratisoarei porumbului ( Tannymecus dilaticollis). Acest daunator ataca plantele de porumb inca din primele faze de vegetatie si pot cauza pierderi insemnate de densitate a culturii. In situatii de seceta, atacul ratisoarei porumbului poate surveni chiar inainte de rasarire sub crusta de la suprafata solului. Din acest motiv, culturile trebuie protejate chiar de la rasarire, cu un insecticide cum este Calypso 480 SC in doza de 100 ml/ha, Forza 0,3 kg/ha, Mospilan 20 SP 0,1 kg/ha, sau alte insecticide avizate pentru utilizare in acest scop. In perioada de vegetatie, sfredelitorul porumbului este un daunator ce poate cauza scaderea productiei prin frangerea tulpinilor plantelor, inainte de recoltare si prin orificiile pe care le produce pe stiuleti. Combaterea acestui daunator, dar si a afidelor, se realizeaza prin tratamente in vegetatie in momentul in care daunatorul isi depune oule pe planta, cu unul din produsele Avaunt 150 SC in doza de 0,25 l/ha, Fastac 0,6 l/ha, Karate Zeon 0,15 l/ha, sau alte insecticide avzate in acest scop.

Utilizarea produselor pe baza de macro si micro elemente

Porumbul este una dintre culturile foarte sensibile la deficitul de zinc.

Acest element este indispensabil metabolismului plantelor, pentru ca de el depinde sinteza enzimelor pe toata perioada de vegetatie, dar in lipsa lui, in timpul procesului de germinatie, situatia plantutelor poate deveni critica. Plantele cu deficit de zinc acumuleaza aminoacizi, dar nu ii transforma in proteina necesara in procesul de crestere. Adaosul de zinc pe samanta, grabeste procesul de formare a radacinii si ajuta la o crestere rapida a intregii plante. Primer zinc este unicul produs de tratat samanta pe baza de zinc. El are o concentratie ridicata de Zn si extract de alge de mare. Alaturi de zinc, Primer Zinc pune la dispozitia plantelor si o cantitate optima de auxine si citochinine din extractul de alge existent in compozitia sa. Inainte de semanat, semintele de porumb pot fi tratate in prealabil cu Primer Zinc in doza de 0,8 l/tona (80 ml la 100 kg seminte). Operatiunea de tratare se poate efecta simultan cu fungicidul sau insecticidul cu care se trateaza samanta inainte de semanat.

In lipsa aplicarii zincului pe samanta, se recomanda efectuarea unui tratament cu produsul Kingfol Zn in doza de 0,5 l/ha, pentru prevenirea carentelor in zinc a plantelor. Kingfol Zn are o concentratie de 70% zinc. Tratamentul se poate efectua in faza de 4 frunze, simultan cu erbicidarea postemergenta.

Daca la inceputul perioadei de vegatatie, plantele au o crestere mai lenta si din diverse motive sunt incapabile sa se dezvolte normal se poate efectua un tratament cu Plyaminol, un fertilizant cu o concentratie ridicata de aminoacizi si azot. Produsul se aplica in doza de 1,3-1,5 litri /ha simultan cu erbicidarea postemergenta.

Daca planta premergatoare a fost rapita, se recomanda utlizarea produsului Sulphomex, in doza de 1,5-2,0 l/ha.

Pentru aportul de azot, porumbul fiind o planta cu un consum ridicat, se recomanda utilizarea produsului Evergreen 18-6-6, 4,0-5,0 l/ha, acesta fiind un produs care contine uree cu eliberare treptata.

Share this post:

Post mai vechi Post mai nou

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Translation missing: ro-RO.general.search.loading